Uit het leven van een boomtaxateur

Peter van der Laan vertelt!


De loopbaan

Sinds 2015 werk ik bij Copijn Boomspecialisten in Utrecht. Ik ben altijd al met groen bezig geweest, heb zo gezegd “groene vingers” en ik kan me niet eens voorstellen dat ik werk zou doen waar ik niet met natuur of groen bezig ben. De beroepsmatige start van dit alles begon op de tuinbouwschool Frederiksoord. Een uitzondering op het groene pad was de verplichte dienst. Toen heb ik een tussenjaar bij de Medische Dienst van de Luchtmacht gewerkt. Vervolgens ben ik verder gegaan op wat destijds nog de HBCS heette, land-, water- en milieubeheer, afstudeerrichting natuur- en landschapstechniek. In de tijd dat ik bij de gemeente Brummen werkte als beleidsmedewerker groenvoorzieningen, kwam BSI met enige regelmaat over de vloer met enthousiasmerende verhalen over bomen en mychorrhiza’s, waardoor ik gegrepen werd door het vak. Op enig moment was er bij de volgende werkgever, BTL, veel behoefte aan schadetaxaties en heb ik me opgegeven voor de vaktest bij de NVTB.

De werkzaamheden

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn boomtechnisch adviezen, BEA’s, nader onderzoek (met o.a. de Picus geluidstomograaf), links en rechts een stukje bomenopleiding verzorgen voor Helicon, aankomend ETT-ers en Utrechts Landschap. Verder o.a. taxaties, quick-scans en natuurtoetsen. Het leuke aan het werk is dat elke boom en elke opdracht weer anders is. Kennis van het vak en maatwerk zijn telkens weer van belang. De combinatie van veldwerk en advisering bevalt me goed en in dit vak ben je nooit uitgeleerd. De opdrachtgevers zijn vooral grotere partijen, zoals projectontwikkelaars en gemeenten.

De werkomstandigheden

Voorheen werkte ik veel samen met andere taxateurs, de laatste jaren is dat wat minder. Wel heb ik een vaste overlegpartner voor afwijkende taxatie vraagstukken. Op dit moment ben ik twee collega’s aan het opleiden voor boomtaxateur, hun enthousiasme maakt het leuk om te doen en helpt mij ook weer om onderbouwingen in rapporten helderder te formuleren. Onmisbaar in dit vak zijn kennis, kunde en passie voor groen, samenwerken met collega’s en openstaan voor overleg over casussen.  Bij voorkeur geef ik complexe materie zo eenvoudig mogelijk weer. Oftewel vaardigheid in het schrijven van, ook voor een leek, leesbare teksten over bomen is wat mij betreft essentieel. 

Buitengewoon

De leukste taxaties waren, denk ik, de grote hoeveelheden taxaties langs de Limburgse rijkswegen. Van te voren verzamel je gedurende een aantal weken de opdrachten en plan je de routes in. Vervolgens rij je de locaties af in een prachtig landschap. Dit zijn opdrachten waar een enorme variëteit aan schades voorbij komt. Jonge bomen die vervangen moeten worden, stamschades aan oudere-, dikke eiken, schade door auto’s die nabij bomen in brand zijn gevlogen, etc.. Als je de kans krijgt, probeer dan vooral zoveel mogelijk taxaties op te pakken. Dat is de snelste manier om jezelf het vak lekker eigen te maken. Niet alleen heb ik enorm veel geleerd over schades aan bomen door de aantallen en de verscheidenheid aan schades, maar zeker ook dankzij het sparren met mijn vaste overleg partner op taxatiegebied op dat moment - Martijn Bouwer. Die was scherp en kritisch op de juistheid van de taxaties: het gaat tenslotte om geld, dat de klant bij een ander claimt en dan moet het allemaal wel kloppen, onderbouwd en controleerbaar zijn.

Download Nieuwsbrief
Boomtaxateur.nl

Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

©2023 NVTB | Contact | Rekenmodel
Privacy | Website: Vuijst Visuals