Uit het leven van een boomtaxateur
Peter Spijker vertelt!

De loopbaan
Sinds december 2015 werk ik als boomtechnisch adviseur bij Treevision. Ik ben absoluut een buitenmens en een natuurman. Mijn vader was boswachter en eigenlijk wilde ik dat ook worden. Maar zoals dat gaat dan, na mijn studie Bos- en Natuurbeheer bij Helicon, kwam ik bij een boomverzorgingsbedrijf -BSI- terecht als boomveiligheidscontroleur en inventarisatiemedewerker en specialiseer je je gaandeweg steeds verder in datgene wat het bedrijf waar je werkt doet: bomen. Ik kon doorgroeien als boomtechnisch adviseur waarbij ik uiteraard veel heb geleerd van mijn collega’s bij BSI en de opleidingen Boombeheer van A tot Z en ETT. Sinds 2011 ben ik geregistreerd boomtaxateur bij de NVTB.
De werkzaamheden
Mijn opdrachtgevers zijn vooral gemeentes maar ook steeds meer projectontwikkelaars, grotere ingenieursbureaus en terrein beherende organisaties (TBO’s). Wij doen alles op het gebied van boomtechnisch onderzoek en advies. Van boomveiligheidscontroles, boomveiligheidsonderzoeken, Bomen Effect Analyses (BEA’s) en Quickscans flora en fauna. Op het gebied van boomtaxaties is tegenwoordig het merendeel een waardebepaling. Diverse opdrachtgevers willen van iedere te kappen boom de waarde weten conform de rekenmethode NVTB, waarbij de getaxeerde vervangingskosten als groencompensatie in een fonds gestort wordt.
Het fijne aan het werk als boomtechnisch adviseur is de combinatie en connectie met buiten/binnen. Het leuke aan het zijn van boomtaxateur, is het kunnen produceren van een prijskaartje bij een boom. Het kijken naar een boom als investering, net als een lantaarnpaal, stoplicht of ander straatmeubilair. Hierbij vind ik het overigens van belang dat duidelijk moet zijn dat dit ‘slechts’ de vervangingskosten van een boom betreft. Gelukkig komt steeds meer het besef dat een boom nog meer waard is als het gaat om de waarde voor natuur en klimaat.
De werkomstandigheden
Met name bij de wat complexere taxaties heb ik regelmatig even contact met diverse collega-taxateurs. Samen weet je altijd meer dan alleen en even sparren met collega’s, daar leer je van! Belangrijk in het werk zijn het integraal denken en integraal kijken. Kijken: -naar het hele plaatje - de boom, de groeiplaats, de omgeving. Denken: - over andere mogelijkheden - zorgvuldig en nieuwsgierig zijn, verder kijken dan je neus lang is, dus onder andere navraag doen bij de gemeente over beleid en investeringen.
Buitengewoon
Al pratende, zoekt Peter naar datgene wat hij de interessantste taxatie vindt. “Het taxeren van bomen is vooral erg leuk om erbij te doen.” “Ook de taxaties waarbij bijvoorbeeld bomen moedwillig zijn vernield of vergiftigd zijn interessant.” Hierbij geef ik altijd aan dat ik de schade wel kan taxeren, maar dat je er niks aan hebt als er niet iemand op heterdaad is betrapt.
Uiteindelijk geeft Peter aan dat hij het eigenlijk het allermooiste vindt als er daadwerkelijk iets gedaan wordt met zijn onderzoeken en adviezen en als je je opdrachtgever daarmee verder kan helpen. “Als je ziet dat er in het ontwerp van de buitenruimte serieus rekening gehouden wordt met bomen en iedereen zijn best doet om de bomen daadwerkelijk te behouden.” Oftewel het geeft toch wel heel veel voldoening als door jouw werk, de waarde van bomen wordt “ingezien”.