Uit het leven van een boomtaxateur
Joost Verhagen vertelt!

De loopbaan
Als kleine jongen op de lagere school was ik al, wat je nu zou noemen: “aan het pionieren en innoveren” en dat is tot op de dag van vandaag niet gestopt! Na de Middelbare Tuinbouwschool in Venlo ben ik gaan werken bij een boomverzorgingsbedrijf.
Ik zat vol met vragen over bomen, waar de ‘bomenmannen’ aldaar, vaak geen antwoord op konden geven. Het ging daar vooral om stoere klussen doen. Die heb ik een hoop gedaan, waarbij ik nu wel eens denk of dat eigenlijk wel verantwoord was… Een gave tijd, maar toch, die vragen bleven en de uitblijvende antwoorden ook.
Terug naar school dus; de opleiding Bos- en Natuurbeheer paste me prima. Tijdens deze opleiding heb ik door alle vrijstellingen veel kunnen werken bij Arbori in Arnhem. Veel grote populieren gesloopt, maar ook delicate snoeiklussen gedaan. Na mijn eindstage in 1996 bleef ik hangen bij Copijn in Utrecht. Het was nog de tijd van de ‘old school’ boom-chirurgie en voor de onderzoeksafdeling heb ik toen veel tijd bij Claus Mattheck in Duitsland doorgebracht. Hij heeft me écht leren kijken naar bomen. Wat een geweldige periode was dat! Al vrij snel daarna ben ik ook toegetreden tot de club van boomtaxateurs van de NVTB.
In 2000 ben ik voor mezelf begonnen, alleen. Nu heb ik bij Cobra Groeninzicht zo’n 40 collega’s.
De werkzaamheden
Wij werken voor gemeenten, provincies, waterschappen, non-profit organisaties en bijvoorbeeld aannemers en ontwikkelaars. Maar we doen ook heel veel voor collega-bedrijven, zoals het leveren van data uit onze BomenMonitor.
Als ik inzoom op het werk als taxateur dan is dat tweeledig. Boomschade door ongevallen zijn niet mijn favoriet, je leest daar het menselijk leed af aan de omvang van de schade of de bloemen rond de boom. Dat heb ik ook bij graafschade, maar dan is het meer het onbegrip en/of het gebrek aan kennis van de mensen die aan de schop staan. Moeite heb ik dan met het bagatelliseren van de schade voor de bomen ‘Het valt wel mee’ of ‘ik doe dat altijd zo en er is nog nooit wat gebeurd’. Voldoening haal ik uit de waardebepalingen voorafgaand aan bouw- of reconstructiewerkzaamheden. Dan wordt er al serieus rekening gehouden met de bomen of wordt er geld gereserveerd voor herplant.
De werkomstandigheden
Tot voor kort hadden we ‘onze’ eigen boomjurist Kitty Goudzwaard, waarmee we de taxaties kwalitatief afstemden. Alleen is zij begin van dit jaar met pensioen gegaan en zijn we dus op zoek naar een nieuwe jurist…wie?
Over de vraag welke eigenschappen het meest belangrijk zijn voor het taxeren van bomen, moet ik weer even inzoomen. De meeste zullen zeggen dat dat boomtechnische kennis is. Maar dat vind ik slechts ten dele waar. Van Kitty heb ik geleerd dat je in ‘blokjes’ moet kunnen denken. Of het nu gaat om het beoordelen van de schade, het opbouwen van je rapport of het aanleveren van gegevens voor een juridisch geschil. Denk in ‘blokjes’, in de juiste chronologie, in de juiste rubriek. En dat is precies wat het werk zo complex maakt, maar voor een goede taxatie wel van cruciaal belang is.
Buitengewoon
Supertrots ben ik op de groene data die we bieden. Hierover een anekdote; bij een wortelschade door de aanleg van glasvezel, is door ons een forse schade van ruim 1,6 miljoen euro getaxeerd. De wederpartij heeft deze zaak voor laten komen bij de rechtbank, waarbij onze klant, de gemeente, uiteindelijk in het gelijk werd gesteld.
Tot mijn verbazing, belde de wederpartij ons een paar jaar later op: “Of ik hem wilde adviseren, hoe hij zonder schade aan bomen honderden kilometers kon graven voor de aanleg van glasvezel”. Hmm, werken met de partij die zich niet zoveel gelegen liet liggen aan de bomen? Inmiddels werken we intensief samen! Wij weten met onze data precies waar en hoe ze kunnen graven en boren en samen voorkomen we hiermee ontzettend veel boomschade. Hoe gaaf is dat!?