Uit het leven van een boomtaxateur

Huib Sneep vertelt!

Beeld: Willem de Kam

De loopbaan

Al zeker 25 jaar ben ik boomtaxateur vanuit mijn eigen bedrijf. Het leren taxeren vanbomen leer je vooral ook door heel veel te zien, te lezen en te praten met collega’s en andere deskundigen. De opleiding Ontwerpen en Techniek aan de RHSTL te Boskoop voldoet zeker als “groene basisopleiding”. Vanaf dat punt ga je verder met datgene wat je het meeste interesseert en dan blijken “bomen” een oneindig boeiend vakgebied waarin je nooit uitgeleerd raakt. Mijn allereerste interesse in bomen komt zeer zeker uit mijn jeugd. Er was eens een grote zwam op de boom in de tuin van mijn ouders ….. Mijn eerst verdiende geld heb ik uitgegeven aan boeken om erachter te komen welke zwam het was..

De werkzaamheden

De taxatieopdrachten die ik krijg zijn iedere keer weer verrassend en vaak net op of over de rand van het bomentaxateurschap. Er zitten steeds weer andere aspecten aan vast, die het werk niet alleen uitdagend maken, maar er ook voor zorgen dat het nooit routine wordt. Mijn taxatiewerkzaamheden bestaan voornamelijk uit complexe schadeberekeningen bij -al dan niet gedwongen- bedrijfsbeëindigingen van boomkwekerijen. Mijn opdrachtgevers zijn vooral Projectontwikkelaars en schade-experts.

De werkomstandigheden

Als taxateur werk ik eigenlijk altijd alleen. Essentieel voor het vak is dat je goed kunt waarnemen. Daarnaast is nauwkeurigheid een vereiste, evenals systematisch kunnen nadenken.

Buitengewoon

Mijn leukste project was ruim 20 jaar geleden. Toen hebben we met een groep deskundigen de rentabiliteit van Acacia in Nederland onderzocht. Welke standplaatsen voldoen, welke cultivars, wat is de verwachte kwaliteit van het hout en als alle seinen op groen staan, zijn er dan ook afnemers voor het product?

Download Nieuwsbrief
Boomtaxateur.nl

Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

©2023 NVTB | Contact | Rekenmodel
Privacy | Website: Vuijst Visuals