Uit het leven van een boomtaxateur

Marinka Fokker vertelt!

De loopbaan

Sinds 2017 werk ik voor Boomadvies Nederland. Dat ik in mijn loopbaan “iets in de natuur” zou gaan doen stond altijd wel vast, boswachter moest het worden. Ik ben op de HAS Den Bosch terecht gekomen en heb daar Tuin- en Landschapsmanagement gedaan en ben min of meer door toeval in het boomverzorgingsvak terecht gekomen. In 2016 heb ik mijn ETT diploma gehaald en daarna ben ik ook boomtaxaties erbij gaan doen. Sinds 2018 ben ik geregistreerd boomtaxateur bij de NVTB.

De werkzaamheden

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn boomonderzoek en advies, nader technisch onderzoek, BEA’s, verplantbaarheids- en groeiplaatsonderzoeken en inventarisaties. Als bomentaxateur handel ik voornamelijk waardebepalingen af bij aanvragen voor bomeneffectanalyses. Het leuke aan het werk is dat geen enkele taxatie hetzelfde is. Vooral bij particuliere taxaties is er altijd echt “iets” aan de hand. Dat zijn vaak oude bomen, in een totaal andere situatie dan bij laanbomen veelal het geval is. Bijkomend voordeel: hoe langer ik in het werk zit, hoe meer ik de verschillende bomenbeleidsregels van de gemeentes in het land leer kennen! Mijn opdrachtgevers zijn dan ook vooral gemeentes, projectontwikkelaars en particulieren.

De werkomstandigheden

Als taxateur werk ik in principe alleen, bij ingewikkelde taxaties vraag ik zeker feedback bij een (tweetal) collega-taxateur(s). Objectief zijn is een basisvoorwaarde in dit beroep. Bij schade kunnen de emoties hoog oplopen, rust en kalmte bewaren is zeker een tweede belangrijke benodigde eigenschap.

Buitengewoon

De leukste/interessantste taxaties vind ik altijd die taxaties waar het recht in geding is, (buren)ruzies; onterechte snoei, onterechte wortelkap, schade berokkend door particulieren aan gemeentelijke bomen of juist andersom, door aannemers aan
particuliere bomen. Dat is vaak op het scherpst van de snede en op het moment dat een particulier een boomtaxateur inschakelt, zie je vaak hoe begaan zij zijn bij het behoud van hun boom, en dat is mooi om te zien.

Download Nieuwsbrief
Boomtaxateur.nl

Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen (NVTB)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

©2023 NVTB | Contact | Rekenmodel
Privacy | Website: Vuijst Visuals